вівторок, 21 квітня 2020 р.

Quo vadis? або блукаючи стежками життя




Чи буває таке відчуття ніби ви не знаєте як взаємодіяти з оточуючим світом? Що від нього очікувати? Чому він не такий, яким би ви хотіли його бачити?..
Перш ніж досліджувати навколишню реальність не завадить дізнатись більше про власний внутрішній всесвіт.   
Один досить простий та популярний асоціативний тест пропонує людині зануритись у власну підсвідомість, ввімкнути процес фантазування та здійснити уявну подорож, яка заодно допоможе дізнатись більше про себе.
Серед багатьох образів, які людині пропонуються для  візуалізації:  тварина, паркан, море, нора, струмок  та інші. Безліч символів, які також важливі та варті окремої уваги.
Ми зупинимось на двох із них: ЛІС та БУДИНОК.
Так ось… Уявіть собі, що йдете по лісу… Який він? Що відбувається навколо? Ви один чи хтось є поруч? Яка погода?..
Ви йдете далі та бачите будинок… Який він? Вам хочеться туди зайти? Ви заходите в нього. Роздивіться навколо. В яку кімнату зайдете першою? Опишіть її. Які в будинку ще є кімнати? Чи підете ви ти у підвал? Що там знаходиться? Опишіть горище. Хто там або що?..
Подорож пропонує ще багато зустрічей. Зосередимось саме на цих двох ключових символах, якими оперує підсвідомість більшості людей.
Отже, ліс… Прогулянка лісом символізує те, як людина сприймає саме життя. Наскільки людині в житті комфортно, цікаво та легко. А можливо ліс лякає?.. Чи знаєте ви де шукати потрібну стежку?.. Хто супроводжує вас по цьому лісу?… Можливо ви цілком самотні... Який цей ліс? Чи квітне він, чи може дати ресурси для життя: їжу та хмиз для багаття? А можливо ліс холодний та незатишний… Можливо, навіть, що там чатує небезпека….

Будинок це також ставлення до себе та свого життя… Наскільки він затишний та захищений … Наскільки придатний для існування та комфортний.. А можливо він зруйнований? Ким або чим? Чи можна його відремонтувати та хто в цьому може допомогти?...
Особливу увагу варто приділити горищу та підвалу. Горище – це всі знання, уміння та навички, які людина здобуває протягом життя. Наскільки воно охайне? Чи всі речі в ньому потрібні та виконують свої функції…
А ось і підвал… Це все підсвідомі або погано усвідомленні наміри, бажання, можливо страхи. Що там зберігається? Чи комфортно там знаходитись? Чи знаєте ви кожен куточок цього приміщення?...
Відповіді, які ви отримали можуть стати  можливістю замислитись над тим, яким є для вас життя. Яким ви його відчуваєте блукаючи тими лісами та лабіринтами кімнат. Чи почуваєтесь комфортно. Чи є таке місце, яке можна назвати «своїм».
У кожного бувають періоди в житті, коли намагаєшся віднайти ту саму стежку або принаймні зрозуміти куди йти та що щукати. Періоди, коли намагаєшся «залатати» свій  метафоричний будинок життя, щоб хоча б не так сильно задував вітер крізь шпарини… Або взагалі намагаєшся відбудувати самого себе з уламків, які лишились після бурі, якою виступила певна життєва трагедія.
Але все можливо. І віднайти стежку. І відбудувати будинок. І почуватись в безпеці. Головне, по перше – не побоятись відправитись у подорож у власну свідомість та підсвідомість, по-друге – віднайти ресурс, який допоможе.
У кожного є свій унікальний ресурс. Так само можна працювати із своєю свідомістю та підсвідомістю використовуючи техніки візуалізації, релаксації та медитації. Однією з таких технік є практика очищення від негативних установок «Сад Душі». Наш розум можна порівняти з величезним садом. Поки ви доглядаєте його – він квітне та росте. Варто його запустити – як все заростає бур’яном та чагарником.
…Вдихніть повітря напоєне чарівними ароматами… ви знаходитесь серед чудових квітів…Відчуйте як тут тепло та затишно. Цей сад буде настільки красивим, наскільки ви захочете. Посадіть тут такі рослини, які ви бажаєте, заселіть його живими істотами. Приберіть те, що вам не подобається… Все це – ваше і тільки ваше…
Все починається з думок. Якщо вважати, що нехай все буде так як є та якось все само собою владнається – то і результати будуть відповідні. Одного дня ви дуже здивуєтесь тим, що відбувається з вашим «садом», з вашим власним життям. Відповідальність за наше життя лежить тільки на нас самих. І питати ми маємо в самих себе: що я зробив, щоб мені було добре?..
Вибір за людиною: блукати хащами чи засаджувати садок. Стояти над руїнами чи будувати щось нове



Немає коментарів:

Дописати коментар